Verhalen

“Bevrijd, maar alles kwijt”

“’Daags na de bevrijding tussen Veghel en Mariaheide: de ravage was enorm . Overal lagen dode soldaten en er stonden kapot geschoten tanks. Ik zag Duitse Tijgertanks met bovenop de half verbrande soldaten die er niet meer uit hadden gekund. Ook zagen we een hele colonne wagens met jerrycans die helemaal waren uitgebrand. In de weilanden lagen dode koeien en paarden. Bij ons in de buurt waren verschillende huizen afgebrand en andere waren zwaar beschadigd.”
Lees meer

“De ‘Grüne Polizei’ was op zoek naar mij”

“Ik heb veel ontberingen doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Als achttienjarige werd ik door de Duitsers te werk gesteld in een enorme chemische fabriek nabij Dortmund. Het leven als ‘Fremdarbeiter’ was hard . Veel werken, weinig eten, geen vertier en nachten doorbrengen in de schuilkelder vanwege bombardementen.  Na een jaar ben ik gevlucht en ondergedoken bij familie. Daar kon ik niet blijven want  ‘die Grüne Polizei’ was op zoek naar mij. Ik moest naar een andere schuilplaats. Zo ben ik in Mariaheide terecht gekomen.”
Lees meer

“Onze boerderij werd getroffen door een neergehaalde bommenwerper.”

“In de nacht van 20 op 21 juli 1944 stortte aan de huidige Wethouder Donkersweg een Britse bommenwerper neer. Het vliegtuig met 8 bemanningsleden was neergehaald door Duitse nachtjagers vanaf vliegbasis Volkel. Het vliegtuig was al een vleugel kwijt en kwam met een vreselijk geluid al tollend over onze boerderij. De cockpit kwam ook los en doorboorde onze boerderij, precies in de woonkamer. Kort daarna stortte het toestel neer in de steeg bij Jan Vissers. Het vuur was al snel zo groot dat de vlammen boven de bomen uit kwamen.”
Lees meer