De herinneringszuil

Herdenkingszuil bevrijding

Ter herinnering aan Operatie Market Garden hebben we met de werkgroep op 4 mei 2015 een herdenkingszuil onthuld. Op de zuil staat een foto die op 19 september 1944 is genomen. Hierop is te zien hoe op die dag Britse tanks binnen trokken in Mariaheide. Deze foto wordt gezien als de bevrijdingsfoto van Mariaheide. Met het herinneringsmonument wilden we als werkgroep iets blijvends geven aan het dorp. Het monument heeft een mooie zichtplek gekregen voor de kerk.

De rupsband aan de voorzijde van dit gedenkteken is afkomstig van de Engelse Bren Carrier, die werd uitgeschakeld tijdens een verkenningspatrouille nabij Mariaheide in de nacht van 22 op 23 september 1944. De rupsband had 60 jaar onder de grond gelegen voor hij werd opgegraven. Hij lag langs de route, die de geallieerden volgden tijdens hun opmars naar het Ruhrgebied.

 Uiteindelijk liet de bevrijding in 1944 nog een paar dagen op zich wachten doordat de Duitsers Operatie Market Garden nog een paar keer zouden doorkruisen. Zo ook bij Mariaheide ter hoogte van Duifhuis.

Ons monument heeft een plekje verworven op Traces of war, een erg interessante site met tastbare herinneringen aan de Tweede Wereld Oorlog.
Traces of war