Klein in een wereldoorlog eerste druk

Klein in een wereldoorlog, eerste druk

In september 2014 presenteerden wij het boek ‘Mariaheide, klein in een Wereldoorlog’. In het boek staan de oorlogsherinneringen van onze dorpsgenoten. Verder is het geïllustreerd met foto’s en algemene wetenswaardigheden uit die tijd. Het boek werd in een oplage van 800 exemplaren uitgebracht. Deze zijn allemaal verkocht.

Op 12 december kwamen we voor het eerst bij elkaar. Precies 9 maanden geleden voor de presentatie in 2014. In die beperkte tijd moesten we tientallen interviews houden met Heise en oud-Heise mensen. Bezoeken brengen aan archieven tot Den Haag en Amsterdam aan toe. We gingen naar heemkundeverenigingen, musea en ‘oorlogsfanaten’. Mensen gingen voor ons op zoek naar foto’s in schoendozen en bij familieleden. Vooral de foto’s van onderduiker Herman du Maine bleken waardevol.

Wij hebben in dit boek geprobeerd hun vertrouwen niet te beschamen, het verhaal zo zuiver mogelijk te vertellen. Het resultaat is een boek geworden met 120 pagina’s verhalen van gewone mensen in een ongewone tijd. En dat afgewisseld met informatie over oorlog en bevrijding. Mobilisatie, Operatie Market Garden, luchtgevechten, onderduikers. Ook Het Duits Lijntje en Het Tielemenneke zijn bijzondere hoofdstukken geworden.. Zeker zullen nu nog meer verhalen bij de mensen naar boven komen. Een dergelijk boek is natuurlijk nooit compleet vandaar het idee voor een herdruk. Maar wij als schrijvers zijn tevreden met dit eerste herinneringsboek. Toch ook een soort oorlogsmonumentje.